Een alcoholpauze laat je beter slapen

Een afzakkertje nemen voordat je onder de wol kruipt. Een slaapmutsje drinken voordat je de luiken sluit. Nog een laatste neut voordat je naar dromenland gaat. Noem het zoals je wilt, maar laat je niets wijsmaken. Alcohol en slaap is een slechte combinatie. Het verstoort je slaap en je wordt minder uitgerust wakker. Hier lees je hoe en wat.

Die borrel vlak voor het slapengaan, is ontspannend, gezellig en helpt je zelfs met het sneller in slaap vallen. Allemaal voordelen. Maar nu komt het: die borrel is helpend aan het begin van je nacht maar breekt je op gedurende de nacht. Alcohol schopt je slaapcyclus behoorlijk in de war.

De slaapcyclus

De slaapcyclus werkt als volgt: de slaap bestaat uit droomslaap (REM-slaap) en gewone, diepe slaap (NREM-slaap). Tijdens de nacht doorloopt ons lichaam een aantal keren per nacht de cyclus. Je lichaam begint bij de NREM-slaap, om vervolgens over te gaan naar de REM-slaap en weer terug te gaan naar de NREM-slaap. Een slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten. Het drinken van alcohol voor het slapen, zorgt ervoor dat de diepe slaap toeneemt en de hoeveelheid droomslaap vermindert.

Verkeerde volgorde

Ook heeft het drinken van alcohol effect op de volgorde van je slaapcyclus. Alcohol zorgt ervoor dat de eerste diepe slaap (REM-slaap) naar voren wordt gehaald. Dit betekent dat je eerder droomt en de hersenen sneller alle informatie en indrukken van die dag moeten verwerken. Het tweede deel van de nacht vindt de REM-slaap veel later plaats, waardoor de hersenen overbelast raken. Doordat de diepe slaap niet evenredig plaatsvindt, treden er slaapproblemen op. Zoals slaapwandelen, praten in je slaap en slaapapneu. Daarnaast is er een verhoogde kans op heftige dromen of nachtmerries.

Een slaapmutsje, maar dan anders

Niemand zit te wachten op slaapwandelavonturen of heftige dromen. Maar het is natuurlijk wel jammer van dat slaapmutsje. Wij gingen daarom op zoek naar alternatieven waardoor je comfortabel aan je kwalitatieve nachtrust kunt beginnen.

-Kamillethee: werkt ontspannend. Vind je de smaak van deze theesoort iets te bitter? Doe er dan een lepel honing bij.

-Kokoswater: zit boordevol kalium. Een stof die een belangrijke rol speelt in je slaap-waakritme.

-Amandelmelk: barst van de magnesium. En dat is goed voor het behalen van een goede nachtrust. Behoort amandelmelk niet tot jouw favorieten? Probeer dan een shake met magnesiumpoeder.

-Lavendelthee: heeft een kalmerend en stressverlagend effect op de geest van de mens. Lekker zen in slaap vallen dus.

-Sojamelk: met aminozuur tryptofaan als grondstof voor serotonine en melatonine welke slaapbevorderend werken. Oftewel: goed alternatief slaapmiddel!

-Walnotensmoothie: ruil jij je sojamelk liever in voor iets notigs? Dan is de walnotensmoothie misschien iets voor jou. Deze beschikt ook over het nodige tryptofaan. Probeer eens de combinatie: walnoten, amandelmelk en banaan.

-Thee met citroenmelisse: werkt net als lavendel ontspannend. Lekker rozig worden op de bank, met een dekentje, een goede film en een kopje thee met citroenmelisse is een succesvol slaaprecept.

Welterusten!

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Comazuipen en bingedrinken

Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat