Wel of geen blurring?

Wel een wijntje tijdens het bijwerken van je uitgroei of niet? ‘Ja’, zegt VVD. ‘Misschien toch niet verstandig’, zeggen D66, CDA en CU. ‘Nee!’, zeggen artsen en gezondheidsinstanties. Welke kant gaat dit kwartje op vallen? Er is veel te doen rondom blurring.

De VVD zette in 2018 ‘blurring’ op de kaart. Blurring houdt in dat het ook andere bedrijven dan alleen die met een drankvergunning is toegestaan alcohol te schenken. Kleding- en boekenwinkels, bijvoorbeeld. Of tuincentra en kappers.

‘Want’, zo luidde de reden, ‘alcohol schenken draagt bij aan een levendiger winkelgebied en kan de omzet van winkels verhogen.’ Een manier om de ondernemers te steunen dus.

Twijfel alom

Hoewel D66 eerst meeging in deze wetswijziging -voor het toestaan van blurring moet de Alcoholwet worden aangepast- uit D66-Kamerlid en woordvoerder Volksgezondheid Jeanet van der Laan, nu toch ook haar twijfels. Eerder gaf staatssecretaris Maarten van Ooijen (CU) van Volksgezondheid al aan behoorlijk in zijn maag te zitten met deze uitbreiding van alcoholverkoop. En dat is opmerkelijk, omdat het toestaan van blurring in het coalitieakkoord staat en de staatssecretaris het dus wel moet uitvoeren.

Maar alcohol is toch ongezond?

Vanuit de gezondheidshoek is er veel kritiek op blurring. Er is immers in 2018 een Nationaal Preventieakkoord gesloten. Hierin staan afspraken om Nederlanders gezonder te maken door roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht terug te dringen. De Rijksoverheid maakte deze afspraken met meer dan 70 maatschappelijke organisaties. Hoe draagt blurring hier aan bij? Niet dus.

Ook het Trimbos-instituut (het landelijk Nederlands kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg) is fel tegen: “Hoe zichtbaarder en beschikbaarder alcohol is, hoe meer er wordt gedronken. De Alcoholwet is er niet voor niks. Alcohol is een bijzonder product.”

En nu?

Van der Laan zegt het onderwerp ‘blurring’ weer te willen agenderen. Er moet dus opnieuw worden gesproken over de afspraak in het coalitieakkoord. Wordt vervolgd! Bron: pointer.kro-ncrv.nl.

Gerelateerd

Achtergrond

Comazuipen en bingedrinken

Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat